11 AM | 04 Mar

Enneagram, egy lépés önmagunk felé: így ismerjünk meg másokat

Önmagunk megismerése az egyik legfontosabb dolog az életben. Ha nem ismerjük saját erősségeinket, gyengeségeinket, mozgatórugóinkat, akkor nem vagyunk képesek embertársainkkal optimális kapcsolatot kialakítani. Ha pedig mindez nem lenne elegendő, gondoljunk csak bele abba: ha önmagunkon nem tudunk kiigazodni, hogyan ismerhetnénk meg gyermekeinket, párunkat, hogyan érthetnénk meg szeretteinket, barátainkat?

Az enneagram tréning célja, hogy ne csak megismerjük, de megtanuljuk fel is ismerni a kilenc személyiségtípust. Megjegyzendő, hogy egzotikusnak hangzó neve ellenére az enneagram a legkevésbé sem misztikus, a személyiségtípusok alapját kilenc elkülöníthető viselkedésminta és kilenc különböző értékrend képezi. Erre utal a neve is, mely görög eredetű és “Kilenc Bevésést” jelent.

Az enneagram személyiségtípusok megismerése és felismerése által közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, felismerhetjük erősségeinket és azon területeket is, ahol fejlesztésre, fejlődésre szorulunk. Ezáltal gazdagabbá tehetjük a saját életünket és képesek leszünk meglátni embertársainkban ugyanezt. Ha pedig felismerjük egy másik ember erősségeit és gyengeségeit, céljait és motivációit, úgy könnyebben kommunikálunk és a másikat megértve kevesebbet is konfrontálódunk. Ezáltal emberi kapcsolataink tartalmasabbá, közvetlenebbé válhatnak.

Az enneagram kiválóan alkalmazható a munkahelyen éppúgy, mint a családban. Hiszen az emberi kapcsolatok egész életünket át- meg átszövik, így ezt a tudást nem csak most, de életünk végéig minden nap alkalmazhatjuk.